historiek

Een stukje geschiedenis

Historiek

Het verhaal begint in 1924 wanneer Emmanuel Saerens, een slagerzoon uit Opwijk huwt met Angelique Pauwels, dochter van een hoefsmid uit Lebbeke, gelegen aan de Brusselsesteenweg, waar ook het café "Bij Dessers" was gevestigd, dit om de wachttijd van de boeren tijdens het beslaan van de paarden wat aangenamer te maken.

Na hun huwelijk openen zij een slagerij (gelegen ter hoogte van kruispunt met de Fochelstraat); het was niet meer dan ruimte waar een kapblok en een aantal gebruikstoestellen stonden met een paar haken aan het plafond. Niet te vergelijken met de inrichting van een moderne slagerij.
In de volksmond werd de slagerij al snel "Bij Maneken" genoemd; deze naam wordt nog steeds gebruikt door jong en oud.

Omstreeks 1926 starten "Maneken" en "Lique van Maneken" met de bouw van hun woning en slagerij / slachterij op de hoek van de Opwijksestraat en de Lange Minnestraat; daar waar de huidige slagerij nog steeds gevestigd is.

Ze krijgen 8 kinderen, 7 zonen en 1 dochter. Alle zonen zouden het beroep van vader en moeder verderzetten als slager of als vleeshandelaar.

Wanneer Emmanuel in 1967 overlijdt is er nog één zoon woonachtig thuis, Achiel, de jongste. Hij zet samen met zijn moeder de slagerij verder. In 1969, na hun huwelijk, komt ook zijn echtgenote Marie-Louise Vereeken, dochter van een poullier uit Opstal mee in de zaak. Doordat ze thuis regelmatig meeging met haar vader, om de poulliers en slagers te bedienen in Brussel en daar vanalles had gezien; bracht zij algauw vernieuwing in de slagerij. Ze begon oa. salades te maken, wat in die tijd vooruitstrevend was.

Door de jaren heen bouwen Achiel en Marie-Louise de slagerij verder uit en vernieuwen ze de winkel en het werkhuis een aantal keer. Uit hun huwelijk komen 2 kinderen; Rudy en Liesbet; Liesbet zal later trouwen met Bart Van Molle en uitwijken naar Oudenburg, waar zij visgroothandel Neptunus van de familie Van Molle runnen.

Rudy volgde zijn opleiding slager-spekslager in het C.O.O.V.I.-C.E.R.I.A. te Anderlecht, daar leerde hij zijn toekomstige echtgenote kennen; Nancy Ebraert, die ook dezelfde richting volgt. Nancy is afkomstig uit 
Meldert - Aalst en in de familie langs haar vaders kant stroomde ook het slagersbloed. Na haar studies gaat zij enkel jaren werken in een aantal supermarkten en bij de firma Grega (Superanoham).
Rudy volgt na zijn dagopleiding nog avondschool in het C.O.O.V.I. voor kok, nadien nog avondschool in het Syntra te Sint-Niklaas voor traiteur-banketaannemer. Ondertussen werkt hij mee in de slagerij van zijn ouders.

Wanneer Achiel in februari 1999 komt te overlijden na een korte, maar hevige ziekte; zetten Rudy en Nancy, samen met Marie-Louise de zaak verder. In 2003 renoveren zij de zaak grondig en proberen zij steeds te voldoen aan de geldende normen en eisen. Zij gaan voor een verfrissende aanpak en zijn steeds op zoek naar nieuwe gerechten, producten. Rudy, Nancy en hun team hebben de slagerij laten groeien van een kleine buurtslagerij tot een hedendaagse slagerij met een ruim assortiment, voor elk wat wils. Zij staan u graag bij met raad en daad.

Maar nog steeds werken zij volgens de principes van de eerste generatie: 

Kwaliteit en service komt bovenaan!

Op de achtergrond zien we Angelique in de toenmalige slagerij.

Het gezin Saerens - Pauwels met hun 8 kinderen; ze waren allen actief vlees- of voedingssector.

Angelique, Marie-Louise en Achiel in hun vernieuwde slagerij, eind jaren zestig.

"Lique van Maneken" ze werkte tot in de jaren '80 actief mee in de slagerij, samen met haar zoon en schoondochter.

Voor ieder wat wils! Met passie bereid!

Openingsuren

Maandag gesloten
Dinsdag 08u00 - 18u30
Woensdag 08u00 - 18u30
Donderdag gesloten
Vrijdag 08u00 - 18u30
Zaterdag 07u30 - 17u30
Zondag 08u00 - 12u00

Contact

Opwijksestraat 189
9280 LEBBEKE
T: 052/35 52 30
F: 052/35 51 36
Ondernemingsnummer: 0466.596.328
BTW: BE0466.596.328

Algemene mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bestellingen: uitsluitend via onze site

© Kwaliteitsslagerij Saerens bvba - Opwijksestraat 189 - 9280 Lebbeke
Design & ontwikkeling wexpose